Despre Sănătatea Mintală
Despre Sănătatea Mintală
Despre Sănătatea Mintală
Posted on: 2020-10-10 / By: Ana-Maria Isac

M-am gândit să scriu despre sănătatea mintală, mai ales luând în considerare că ziua de ieri i-a fost dedicată și recunoscută la nivel mondial. Recunosc că uit uneori că face obiectul muncii mele. Uit pentru că pentru mine e important omul și nu tulburarea lui. Tulburarea se tratează, omul este cel care rămâne. Uit și pentru că la finalul zilei normalitatea e definită de fiecare dintre noi, iar specialul și unicitatea se pot regăsi uneori chiar în anormalitate. Norocul meu e că este suficient să fi om pentru a avea dreptul la uitare. Și norocul nostru al tuturor este că e suficient să fim oameni pentru a ne confrunta cu probleme de sănătate mintală. Ne dezvoltăm într-un mediu, creștem în relație cu alți oameni, avem emoții, ne trec zilnic prin minte aproximativ 60000 de gânduri. Punem în aplicare comportamente, avem mecanisme de adaptare sau de apărare. Fiecare dintre noi are propriile trăsături de personalitate și nimic din toate astea nu e anormal. Fac parte din noi.


Atunci când o tulburare mintală își face apariția în viețile noastre se reflectă în felul în care gândim, simțim sau ne comportăm și e la fel ca o sămânță plantată într-un anume tip de sol. Sămânța va supraviețui, va crește și va da roade dacă solul este fertil și propice pentru dezvoltarea ei. Fertilitatea solului este dată de evenimentele stresante din viețile noastre, de istoricul personal și familial, de cantitatea de abuz și traumă la care am fost expuși, de factori ce țin de gene și istoricul bolilor mintale din familie și nu în ultimul rând, de nivelul de reziliență (mai precis, de capacitatea persoanei de a se adapta și a face față situațiilor care implică stres sau presiune). Desigur, putem crede că toți acești factori pot fi controlați. În realitate însă, foarte puțin din control se află la noi, iar mintea umană la rândul ei este mai fragilă decât ne putem imagina. În același timp, cu cât fertilitatea solului scade cu atât sămânța se oprește din crescut. 


E important ca sănătatea mintală să fie luată în considerare și tratată sub umbrela normalității. Problemele de sănătate mintală nu spun nimic despre persoana care se confruntă cu ele. Nu o definesc și nu o fac să pară a fi parte dintr-o categorie. De aceea nu există persoane mai puternice și persoane mai slabe. Există doar persoane diferite, cu povești de viață diferite. 


Contact
Ana-Maria Isac
Psyrise s-a născut din dragoste pentru oameni și își propune să ofere un spațiu sigur în care oamenii să se regăsească. Mai mult decât...
contact@psyrise.ro
+40 744 325 080
Bucuresti, RO