Ce înseamnă să ai încredere în tine?
Ce înseamnă să ai încredere în tine?
Ce înseamnă să ai încredere în tine?
Posted on: 2021-09-22 / By: Ana-Maria Isac

Ce este și cum se dezvoltă încrederea în sine?

                                                                                                                   

Încrederea în sine reprezintă modul în care te raportezi la abilitățile si aptitudinile tale. Persoanele cu încredere în sine crescută sunt conștiente de calitățile și defectele lor, își propun obiective realiste și au un sentiment de control asupra vieții lor.


Încrederea în sine este strâns legată de nivelul motivației și fericirii. Persoanele cu o puternică încredere în sine sunt mai motivate să își asume riscuri, să își îndeplinească sarcinile sau să se implice într-un proces decizional. De asemenea, se simt fericite și împlinite în legătură cu propria viață și persoană.


Este important de știut că încrederea în sine nu este înnăscută.


O mulțime de factori  influențează dezvoltarea încrederii în sine. În copilărie, atitudinea părinților modelează percepția pe care copii o au despre ei. Mai târziu, educatorii profesorii și prietenii influențează și ei această percepție.


Atitudinea pozitivă, utilizarea feedback-ului pentru îmbunătățirea aspectelor negative, libertatea pentru experimentare și exprimare împreună cu existența unei perspective flexibile asupra modului în care lucrurile se întâmplă ajută la dezvoltarea încrederii în sine.


Critica, atitudinea bazată pe perfecționism și competiție  sunt în schimb instrumentele prin care copilul poate înțelege că este inferior, incapabil și insuficient. La vârsta adultă, percepția învățată în copilărie despre propria persoană poate să persiste, dar are și o mulțime de posibilități pentru schimbare.


Nu în ultimul rând, societatea își pune și ea amprenta pe dezvoltarea încrederii în sine. Cerințele societății nerealiste și bazate pe perfecționism pot conduce către o percepție de incapabilitate și neîncredere în abilitățile proprii.


Încrederea se construiește în raport cu diferite domenii ale vieții. De exemplu, o persoană poate avea încredere în sine în ceea ce privește abilitățile profesionale sau academice, dar poate manifesta lipsă de încredere cu privire la domeniul relațiilor interpersonale. Încrederea în sine nu este legată de abilitățile propriu zise pe care o persoană le are ci, ține mai degrabă de modul în care am învățat să ne percepem pe noi înșine, de imaginea pe care ne-am creat-o despre noi.  O persoană poate fi foarte capabilă de a crea relații interpersonale, dar să se perceapă ca fiind complet incapabilă.


Cum se manifestă lipsa de încredere?


  • Gândirea în alb și negru/ totul sau nimic. Dacă ceva nu iese perfect, atunci este un eșec.
  • Perfecționismul și exagerarea aspectelor negative. Niciodată nu este suficient de bine, suficient de mult. Accentul este pus pe greșeli, aspecte negative, neluându-se în considerare și părțile bune/pozitive (ex. O nouă experientă, posibilitatea descoperii unei alternative pentru o situație asemănătoare din viitor)
  • Etichetarea. (Am eșuat pentru că sunt un prost)
  • Generalizarea. (Oamenii și situațiile trebuie să fie doar într-un anumit fel! Așa cum cred eu!)
  • Dificultate în acceptarea complimentelor (Crezi că arăt bine? Mie mi se pare că aș putea mai mult.)
  • Aștepări nerealiste (Lucrurile trebuie să meargă perfect, altfel este vina mea.)
  • Dificultăți în luarea deciziilor (Nu sunt capabil să iau această decizie. Dacă nu voi putea face față cerințelor, îneamnă că sunt complet incapabil)
  • Dificultăți în realizarea sarcinilor (Oare e bine ce fac? Sigur altcineva e mai priceput la asta..)

 

Cum putem crește încrederea în noi înșine?


Prin recunoașterea calităților și recompensarea eforturilor depuse într-o anumită direcție.


Prin răbdare și compasiune manifestate atunci când ne confruntăm cu un obstacol. Este un obstacol, nu un eșec.


Prin setarea obiectivelor realiste, fără să ne așteptăm la perfecțiune. Nimic nu poate fi perfect, în nici un domeniu al vieții.


Prin gândirea logică și rațională atunci când ne confruntăm cu situații stresante și apăsătoare din punct de vedere emoțional.


Prin renunțarea la etichete și generalizări cu privire la oameni sau situații. Nimic nu trebuie să fie doar într-un anumit fel.


Prin conștientizarea faptului că experiențele negative din trecut nu ne definesc viitorul.


Prin a spune Nu cerințelor care ne provoacă neplăcere sau disconfort.


Prin evaluare personală, ținând cont de faptul că nimeni nu e perfect, cu scopul de a observa ce abilitate ai vrea să dezvolți/ îmbunătățești și pe care dintre abilitățile tale te poți baza în orice moment. 


Vezi și Lumea nu e formată din linii drepte

Contact
Ana-Maria Isac
Psyrise s-a născut din dragoste pentru oameni și își propune să ofere un spațiu sigur în care oamenii să se regăsească. Mai mult decât...
contact@psyrise.ro
+40 744 325 080
Bucuresti, RO